Het belang van een financieringsmix

Als je als non-profitorganisatie op zoek bent naar financiering, dan is het van groot belang om een financieringsmix te hebben. Een financieringsmix is een combinatie van verschillende financieringsbronnen, waaronder bijdrages van verschillende vermogensfondsen, die je inzet om jouw projecten en programma's te financieren. In dit artikel leggen we uit wat een financieringsmix is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt integreren in jouw fondsenwervingstraject.

Wat is een financieringsmix?

Een financieringsmix verwijst naar het gebruik van verschillende financieringsbronnen om een project of programma te financieren. Dit kan bestaan uit subsidies, donaties, leningen, sponsoring en andere vormen van financiering. Het doel van een financieringsmix is om financiële risico's te spreiden en het vertrouwen van financiers te vergroten. Een financieringsmix kan ook zorgen voor meer financiële flexibiliteit en duurzaamheid op de lange termijn.

Waarom is een financieringsmix belangrijk tijdens de fondsenwerving?

Er zijn verschillende redenen waarom een financieringsmix belangrijk is tijdens het fondsenwervingstraject:

 • Spreiden van financieel risico: Door het gebruik van verschillende financieringsbronnen spreid je het financiële risico. Als je afhankelijk bent van slechts één financieringsbron en deze bron valt weg, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de financiering van jouw project.
 • Vergroten van vertrouwen: Het inzetten van verschillende financieringsbronnen kan het vertrouwen van financiers vergroten. Als je in staat bent om financiering te krijgen van meerdere bronnen, dan laat dit zien dat jouw project breed wordt ondersteund en dat het waarschijnlijk succesvol zal zijn.
 • Flexibiliteit en duurzaamheid: Een financieringsmix kan zorgen voor meer financiële flexibiliteit en duurzaamheid op de lange termijn. Door het gebruik van verschillende financieringsbronnen kun je beter inspelen op veranderingen in de markt of onverwachte gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op jouw financiering.
 • Mogelijkheden voor groei: Door het gebruik van verschillende financieringsbronnen kun je meer mogelijkheden creëren voor groei en uitbreiding. Als je bijvoorbeeld financiering krijgt van een sponsor, dan kan dit leiden tot nieuwe samenwerkingen en mogelijkheden voor groei.

Hoe kan je een financieringsmix integreren in jouw fondsenwervingstraject?

Als je besluit om een financieringsmix in te zetten tijdens jouw fondsenwervingstraject, zijn er verschillende manieren om dit te doen:

 1. Identificeer potentiële financieringsbronnen: Identificeer verschillende financieringsbronnen die kunnen bijdragen aan jouw financieringsmix. Dit kan bestaan uit subsidies, donaties, leningen, sponsoring en andere vormen van financiering. Onderzoek de voorwaarden en vereisten van elke financieringsbron om te bepalen welke het beste bij jouw project past.
 2. Maak een plan: Maak een plan voor hoe je de verschillende financieringsbronnen gaat inzetten. Bepaal hoeveel financiering je nodig hebt van elke bron en welke bijdrage elke bron levert aan jouw financieringsmix. Maak ook een planning voor wanneer je financiering verwacht te ontvangen, zodat je jouw budget en uitgaven hierop kunt afstemmen.
 3. Communiceer over jouw financieringsmix: Communiceer duidelijk over jouw financieringsmix met potentiële financiers en andere belanghebbenden. Leg uit waarom je kiest voor deze financieringsmix en welke voordelen dit biedt voor jouw project of programma.
 4. Wees transparant over jouw financiering: Wees altijd transparant over jouw financiering. Laat potentiële financiers weten hoeveel financiering je al hebt ontvangen en hoeveel je nog nodig hebt om jouw doelen te bereiken. Dit vergroot het vertrouwen van financiers en kan bijdragen aan het succes van jouw fondsenwervingstraject.

Vragen naar aanleiding van deze blog?

Fondsenwerving Nederland is als ervaren fondsenwerver gespecialiseerd in het opstellen van projectplannen, projectbegrotingen alsook financieringsplannen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Linda Metgerz (dinsdag, 09 mei 2023 12:20)

  Interessant artikel! Wij hebben als stichting ondersteuning nodig. Kunt u contact met mij opnemen? Zie mijn emailbericht.